APPA: “GEBOYCOT NA UITSPRAKEN OVER PALESTINA EN ISRAËL”

Appa vertrok een paar jaar geleden uit Nederland, na een hectische periode waarin hij zich vaak heeft uitgesproken over de Palestijnse kwestie. In een interview met FunX-dj Fernando zegt de rapper dat het hem allemaal te veel werd, mede doordat hij als rapper in een positie als volksvertegenwoordiger werd geduwd, zonder enige ervaring in die wereld. In die tijd heeft Appa zich vaak uitgesproken tegen Israël en hij kreeg het gevoel dat hij daarna werd tegengewerkt: “Ik was fel tegen het regime in Israël en dat is in een land als Nederland not done. Ik merkte de verborgen krachten achter de lobby’s. Dan wordt je weggeduwd en worden projecten afgepakt.”

ONEERLIJKHEID
Appa merkte in die periode bijvoorbeeld dat allerlei projecten hem werden afgenomen. Wat de rapper nog meer stoorde was dat hij naar eigen zeggen gecriminaliseerd werd. Uiteindelijk liep het allemaal zo hoog op, dat hij blijkbaar echt niet meer verder kon: “Het niveau van oneerlijkheid was zo hoog dat ik stond te ontploffen. Dat was niet wat ik uit het leven wilde halen. Ik heb rust en ruimte nodig om helder te kunnen denken en het volledige plaatje te zien.” Dat lukte Appa niet in Nederland, dus besloot hij naar Marokko te vertrekken. Hij leefde zelfs een tijdje in België en in die periode heeft hij de rust en vooral zichzelf teruggevonden. En nu is de rapper terug!

STILLE KRACHT
De stille kracht in Appa’s leven blijkt zijn broertje te zijn: “We moesten vroeger samen struggelen en surviven. Mijn ouders hadden niks”, zegt hij tegen Fernando. “Wij hadden het moeilijk broer en mijn broertje weet dat. Je kan denken Nederland en Amsterdam, hoe moeilijk kan het zijn? Maar wij hadden niks. Wij hebben samen tijden meegemaakt waarin we met pannendeksels deden alsof we autoreden.” Uiteindelijk zijn de levenspaden van de broers een andere kant op gegaan. De jongere telg koos het wijze pad en moest onder andere toekijken hoe de politie Appa’s kamer doorzocht. Uiteindelijk is dat broertje volgens de rapper degene geweest die hem uit een giftige situatie heeft gevist: “Hij zei de juiste dingen tijdens een ruzie en zette mij aan het denken. De volgende dag begon ik met bidden en probeerde positief te blijven. Toen begon al een verandering die met vallen en opstaan ging. Als er iemand is die tot mij door kan dringen, dan is het mijn broertje.”

Follow the official Nandoleaks playlist on Spotify And Get The Hottest Music Now!