Forever Lit: het is de naam van zijn nieuwe album én de status die hij gewoon heeft. Rappen, produceren en veel hits maken, hij kan het allemaal. Het gaat natuurlijk over de enige echte Dopebwoy. In een nieuwe aflevering van Nandoleaks: Real Talk met FunX-dj Fernando vertelt hij over zijn ervaringen in de scene, teleurstellingen en zijn grootste voorbeelden.

BUITENLAND

Met zijn grote hit Santo Domingo brengt hij ons al naar de Dominicaanse Republiek. Behalve viben op het Caribische eiland, performt Dopebwoy ook regelmatig in het buitenland. Zelf klinkt Dopey een beetje verbaasd: “Ik had niet gedacht dat die tracks buiten Nederland zouden aanslaan. Het is best wel raar. Het is niet dat ik Frans of Duits rap. Het is gewoon Nederlands en ze voelen dat. Dat heeft me echt laten zien dat niets onmogelijk is.”

DRAKE

Als Fernando hem vraagt welke show hij het meest memorabel vindt, zegt Dopey meteen: “Met Drake, man. Ik zeg je eerlijk, ik ben nog nooit zenuwachtig geweest. Dat was ik daar ook niet, maar ik dacht wel van: ‘stel dat’.” Pas toen hij thuis was en allerlei berichtjes en video’s toegestuurd kreeg, realiseerde hij zich wat er die avond was gebeurd. “Toen besefte ik pas dat ik in een uitverkocht Ziggo Dome stond. Op Drakes podium. Dat is gewoon ziek.”

“Als ik niet naar m’n pa had geluisterd, deed ik nu geen shows.”

DOWN TO EARTH

Ondanks al zijn successen blijft Dopebwoy met beide benen op de grond. “Volgens mezelf ben ik geen super artiest. Ik ben gewoon een normale jongen. Ik begon als producer en producers zijn anders dan de meeste artiesten, zeg maar.” Door de steeds enthousiastere reacties van fans merkt hij een bepaalde stijging in zijn populariteit.

Aan die fame moet hij nog steeds een beetje wennen, vertelt hij aan Fernando. “Ik hou gewoon van muziek maken. Die fame-dingen enzo, daar let ik echt niet op. Ik moet daar wel op gaan letten.” Hoe groot hij uiteindelijk nog gaat worden maakt niets uit. Dopey blijft real.

“Dat ik bekend ben, betekent niet dat ik gelijk anders moet doen tegenover de rest. Ik ga niet ineens uit de hoogte doen, omdat ik op dit moment lit ben. Dat gaat nergens over.”

VOORBEELDEN

Maar wie zijn Dopebwoys grootste voorbeelden eigenlijk? Hij benoemt zijn brada KaliBwoy en zijn vader. Zelf heeft hij die tijden niet meegemaakt, maar zijn vader was ook een legend in de game. “M’n pa is DJ Flash. Ik heb die tijd niet meegemaakt, maar ik hoor van heel veel mensen dat hij echt iets heeft betekend voor de club scene in Nederland.”

De muziek van Dopebwoy waar we nu van genieten is uiteindelijk helemaal te danken aan zijn vader. “Hij hoorde mijn muziek thuis en zei: ‘Dit is het niet man. Die Trap-dingen zijn wel leuk, maar wat bereik je er echt mee?’”  De tips van zijn vader waren heel belangrijk: “Als ik niet naar m’n pa had geluisterd, deed ik nu geen shows.”

PLANGA VAN CARTIER

Het scheelde weinig of zijn grote hit Cartier was niet eens uitgekomen. Ja, je leest het goed. “Ik voelde het niet gelijk, omdat het over een bril ging en ik had die bril zelf niet eens”, lacht Dopebwoy. Doordat zijn vrienden overtuigd waren, besliste Dopebwoy de track een kans te geven. Stel je voor dat je nu “Planga van Cartier, pla-planga van Cartier” niet mee kon zingen. Kan toch niet? “Nu is Cartier wat het is, maar ik kon het ook geskipt hebben”, legt Dopebwoy uit. “Ik voelde het in het begin niet gelijk. Ik ben het gaan voelen.”

De weg naar succes is geen makkelijke, ook niet voor Dopebwoy. “Ik heb veel gezeik gehad in de tijd dat ik bubbling maakte. Ze zagen mij niet als rapper. Ze zagen mij als een softe rapper, omdat ik club shit deed. Nu maakt de hele scene club shit.” Het gaat zelfs zo ver dat rappers die Dopebwoy nu een featuring vragen, eerst niet eens naar zijn muziek omkeken.

“Nu sturen zij mij doffe bubbling pokoes en denk ik: ik wil niet eens op je shit.”

TELEURSTELLINGEN

Succes kent vaak twee kanten. Van buitenaf lijkt de levensstijl van hedendaagse rappers een grote party lifestyle te zijn. Aan Fernando vertelt Dopebwoy de andere kant van dat leventje: “Ze zien de rest niet – hoe mensen om je heen veranderen of hoe je ineens een voorbeeld wordt. Ik kom uit een duistere plek als producer, hoe kan ik ineens een voorbeeld zijn voor mensen? Ik hou niet eens van mensen.”

Een hard statement, maar wel eentje dat Dopey kan verklaren, omdat bepaalde familieleden hem teleurstelden in het verleden. “Als ik geen Dopebwoy was, zou Jordan nooit die love krijgen. In families heb je altijd die neefjes waar niet naar omgekeken wordt en ik had gewoon het gevoel dat ik dat neefje was. Nu ben je ineens lit en is iedereen opeens familie.” Het succes zorgde helaas ook voor verloren vriendschappen. 

“Mannen hebben onderling een soort code met elkaar. Bepaalde dingen kan je niet tegen elkaar zeggen. Als die dingen toch gezegd worden, ben ik zo van: klaar.”

INTERNATIONALE SAMENWERKINGEN

Op 3 mei kwam uiteindelijk zijn nieuwe album Forever Lit uit. Op dit album kunnen we de track Santo Domingo horen met de Britse rapper Yxng Bane. Ook de track Niet Alsof nam hij op met een buitenlandse artiest, namelijk de Franse rapper MHD. Maar kunnen we in de toekomst nog meer internationale collabs verwachten? Sowieso! Er komen veel grote dingen aan. Denk aan collabs met de Amerikaanse zanger Jeremih en de Franse artiesten Aya Nakamura en DJ Snake. Over die laatste zegt Dopebwoy: “Hij komt uit een andere league, dus alles moet kloppen.” Eén ding is zeker: van Dopebwoy gaan we nog veel horen in de toekomst!

Follow the official Nandoleaks playlist on Spotify And Get The Hottest Music Now!