NANDOLEAKS YES-R: ”MIJN ENIGE DROOM WAS RAPPER WORDEN”

“Jammer dat we je nog weinig zien, man!” Het is een vraag die Yes-R echt niet meer aan kan horen. Als je even op zijn Instagram kijkt, kan je zien dat hij allesbehalve stilzit. Een paar weken geleden bracht hij nog On The Road uit, hij doet 120 shows per jaar en is regelmatig op televisie te zien als gast of presentator. Krijgt hij te weinig waardering van de huidige generatie? Of heeft hij daar helemaal geen behoefte aan? Dat en nog veel meer bespreekt Fernando met Yesser in Real Talk.

LEGEND
“Ik ben altijd on top of the game geweest.” Voor Yes-R is het frustrerend als mensen denken dat hij gestopt is met muziek maken. Hij hoeft niet altijd erkenning te hebben, maar een beetje waardering zou fijn zijn. “Voor sommigen is mijn muziek jeugdsentiment en ben ik een legend, voor anderen ben ik afgeschreven.” De rapper, acteur en presentator geeft toe dat de frustratie soms heeft geleid tot “baggertracks”, omdat hij simpelweg wilde voldoen aan bepaalde verwachtingen.

HUIDIGE GENERATIE
Hoe hij naar de nieuwe generatie rappers kijkt, noemt hij dubbel. Aan de ene kant is hij heel blij dat al het harde werken zich nu eerlijk terugbetaald – in de tijd dat zijn video’s miljoenen keren bekeken werden op YouTube, ontving hij daar amper geld voor. “Daar hebben wij eerlijk gezegd ook wel ons steentje aan bijgedragen door hiphop op dat niveau te brengen.” Aan de andere kant vind hij ook dat de muziekscene tegenwoordig teveel om business draait.

“Jammer dat het lijkt alsof het grootste gedeelte van de nieuwe generatie een bepaalde klik is die continu alleen maar tracks solo of met elkaar maken. […] ik zou het tof vinden als scene met elkaar werkt uit liefde voor muziek. soms word er te businesswise naar gekeken.”

BEGIN
Yes-R begon met rappen toen hij 16 jaar was. Hij werd geïnspireerd door Eminem en natuurlijk zijn neef Ali B. Zijn echte doorbraak begon toen hij in de rapformatie D-men zat. Ze hadden grote dromen, maar weinig middelen en kregen meer bekendheid nadat ze begonnen met rappen op gestolen Amerikaanse beats.

“We hadden alleen de garage van de ouders van Lange Frans om als studio te gebruiken.”

Follow the official Nandoleaks playlist on Spotify And Get The Hottest Music Now!