Manchester United-aanvaller Marcus Rashford wordt door de Universiteit van Manchester onderscheiden met een eredoctoraat. Hij krijgt het vanwege zijn inspanningen voor arme Britse families. De 22-jarige speler is de jongste persoon die de onderscheiding ooit heeft mogen ontvangen.

BRIEF VAN RASHFORD AAN BRITSE POLITICI

Marcus Rashford adresseerde in juni een brief aan Britse politici waarin hij vroeg of arme gezinnen ook tijdens de zomervakantie gratis maaltijdbonnen konden krijgen. In eerste instantie werd zijn verzoek afgewezen door premier Boris Johnson. Een dag later keurde het kabinet het plan goed en krijgen 1,3 miljoen Britse kinderen toch goed te eten in de periode dat ze geen school hebben.

Rashford schreef in een open brief dat hij zelf vroeger ook afhankelijk was van gratis maaltijden op school. “Voedselbanken en soepkeukens zijn geen buitenaardse wezens voor mij. Mijn moeder werkte fulltime en verdiende een minimumloon. We hadden in ieder geval altijd een goed avondmaal op tafel staan. Maar dat was niet genoeg. Wij hadden ook hulp nodig. Zonder de liefdadigheid van de gemeenschap om me heen, was ik niet de Marcus Rashford die iedereen nu ziet: een 22-jarige zwarte man die het geluk heeft gehad dat hij een carrière kon beginnen in de sport waar hij zo van houdt”, aldus Rashford, die vorig jaar kerstpakketten met onder meer warme kleding bezorgde bij dak- en thuislozen.

De overheid reageerde op de open brief en kondigde aan dat het 135 miljoen euro beschikbaar ging te stellen voor etensbonnen voor families met lage inkomens tijdens de zomermaanden.

WAT BETEKENT DEZE PRIJS?

Een eredoctoraat wordt door universiteiten gegeven aan personen die een unieke prestatie hebben geleverd. Rashford zegt dat hij zich zeer nederig voelt en kijkt vooral vooruit: “We hebben nog een lange weg te gaan in de strijd tegen kinderarmoede in dit land, maar erkenning van je stad zegt dat we de goede kant opgaan. Dat betekent veel.”

Follow the official Nandoleaks playlist on Spotify And Get The Hottest Music Now!