In deze aflevering van Real Talk met Fernando is internationale artiest van Nederlandse bodem F1stman te gast. Hij neemt ons mee in de route die hij heeft afgelegd om te komen op het punt waar hij nu is: “I am literally living my dream.”

Geboren artiest en in de klas met Frenna

Op 6-jarige leeftijd zat het muzikale talent er al in. F1rstman maakte zijn docent gek met zijn getrommel op de tafels. Van djembé cursus, naar voetbal en toneel les. Zijn vader bracht hem overal. Op zijn elfde had hij al een rol te pakken in de musical The Lion King van Joop van den Ende.

Op de middelbare school dwaalde hij af en stopte hij met voetbal. Hij had het te druk met muziek en toneel en wilde veel tegelijk. Nadat hij werd weggestuurd van school, kwam hij op een andere middelbare school waar hij in de klas zat met niemand minder dan Frenna. F1rstman verteld dat hij een buitenbeentje was. Zelf in de pauzes liep hij alleen buiten rond om na te denken over de route van zijn carrière. Hij was altijd bezig met presteren en doelen.

Toch was hij zeker niet eenzaam, want hij had een grote vriendenkring. En met zijn liefde voor musical en beatboxen deed hij mee aan verschillende talentenjachten zoals die van de Kunstbende en Nederlandse kampioenschappen beatboxen. Hij kwam terecht in een grote groep creatieve jongeren waarin hij vooral de regelaar was. Hij kreeg opdrachten vanuit de gemeente en verdiende al een goede boterham voor een 16-jarige. Door de crisis die volgende en de culturele sector die op zijn gat lag viel zijn inkomen ook weg. Hij ging daarom cursussen geven aan scholen in plaats van zelf naar school te gaan.

Van feesten organiseren tot MC van Dyna

Toen hij een avond toevallig met vrienden wat ging drinken bij een nieuwe club en onverwachts stond te hosten naast de DJ op het podium, wilde de eigenaar hem wel hebben bij zijn club. Uiteindelijk organiseerde F1rstman ook de feesten voor zijn andere clubs waar hij vele inmiddels grote artiesten al boekte zoals SFB en Broederliefde.

Dyna wilde hem graag hebben als persoonlijke MC en zo tourden zij samen rond. In de tussentijd nam hij ook zijn eigen nummers op die al bekeken werden op YouTube. Met het geld wat hij verdiende en spaarde kocht hij een nieuwe studio. Daar nam hij in zijn kamertje thuis de hit ‘Round & Round’ op. Doordat hij ook altijd al bezig was met marketing wist hij deze hit tot een enorm succes te maken. In een maand had de track al een half miljoen views gepakt! Vanaf toen kwamen de aanvragen voor shows binnen en ook sprongen Lil Kleine en Bolle Bof op de track.

Vaderschap en uit huis gezet

In de tussen tijd werd F1rstman ook nog vader. Zijn ouders zetten hem het huis uit en hij trok in bij de moeder van zijn kind. Dat was een heftige periode waarbij hij tijdelijk geen contact met zin ouders had. Zij waren wel de eersten in het ziekenhuis na de bevalling en inmiddels steunen zij hem ook in alles. Alles begrijpen doen ze niet, maar ze staan wel achter hem.

De Nederlandse muziekscene is giftig

In de periode er na kwamen er gekke omzetten binnen. Drie jaar lang leefde F1rstman een bepaalde lifestyle samen met de groep mensen om hem heen. Maar daarna raakte hij in een negatieve sleur.

Er werd doelloos veel geld uitgegeven aan onzinnige aankopen en slechte investeringen, daar kon hij drie huizen van hebben gekocht. Ook was er veel gedoe en negativiteit om hem heen. “We zaten met zijn allen in die sleur, dat waren dure lessen. “

Omdat hij de Nederlandse muziekscene giftig vond is hij zich gaan terugtrekken. Terug naar de kern en wat hem motiveert om te doen wat hij doet: plezier. In 2018 besloot hij ook dat hij internationaal wilde gaan. Langzaam maakte hij stappen in de bollywood desi sound en dat sloeg aan!

Dat is een grote scene en de waardering is anders. Ik hoorde nu echt ergens bij met mijn Pakistaanse achtergrond. In de Nederlandse scene hoorde ik nergens echt bij. Ik werd wel gewaardeerd, maar het voelt nu toch anders.

Relatie en manager

F1rstman deelt met ons zijn band met zijn manager en welke rol hij in de carrière van F1rstman vervult. Hij legt uit hoe je en goede manager herkent en wat deze voor je moet kunnen betekenen. Ook vertelt hij dat hij momenteel een relatie heeft. Zijn vriendin steunt hem in alles en samen brainstormen zij voor nieuwe ideeën, gezien F1rstman nog vol zit met plannen en ambities.

Follow the official Nandoleaks playlist on Spotify And Get The Hottest Music Now!